TrosKompas

NPO 1 | 20.34 uur
INTERVIEW

Ray Klaassens: ‘Dat is wat competitie doet: je wilt winnen’

In 'Strijders' neemt oud-commando Ray Klaassens het op tegen zijn collega Dai Carter. Ieder leidt een team dat elkaar in militaire uitdagingen wil aftroeven. Jeroen van Koningsbrugge presenteert het programma.

Wat is de gedachte achter Strijders?

“In oorlogstijd strijden militairen zij aan zij tegen een gezamenlijke vijand. Maar in vredestijd nemen militairen het regelmatig tegen elkaar op in verschillende competities. Het is een soort Olympische Spelen. Tijdens die testen laat je zien wat je in huis hebt, zowel op mentaal als fysiek vlak. En door de sportieve competitie aan te gaan word je vanzelf een betere militair. Wij vonden het een fantastisch idee om met Strijders dat belangrijke onderdeel van Defensie te laten zien.”

Dai en jij vormen een goede tandem bij Kamp Van Koningsbrugge. Hoe is het om nu tegenover elkaar te staan?

“Wij hebben van tevoren de tijd om samen een kop koffie te drinken. Maar zodra de kop leeg is, gaan we naar ons eigen team en zijn we erop gebrand om van elkaar te winnen. Dat is wat competitie doet, je kunt nog zo goed bevriend zijn, maar als je tegenover elkaar staat, wil je winnen. Al pak je elkaar na afloop wel even vast en zeg je: wauw, dat hebben jullie ongelooflijk knap gedaan. Ik heb respect voor hoe je gestreden hebt.”

Wat zijn de pluspunten van Dai én van jou?

“Dai is fysiek enorm sterk. Hij is goed in boksen en BJJ; Brazilian jiujitsu. Dai is vrolijk en enthousiast en heeft de capaciteit om de rust te bewaren. Ik ben zestien jaar ouder, waardoor ik iets meer ervaring heb. We hebben andere posities gehad binnen de commando’s. Dai was medic, oftewel dokter en ik was leidinggevende en communicatiespecialist. Mijn achtergrond zit in de civiele techniek, dus ik ben wat technischer. We willen beiden winnen, maar we hebben onze eigen manieren om dat te bereiken.”

Jullie worden in Strijders herenigd met Jeroen van Koningsbrugge. Wat is zijn rol?

“Hij is de host die onze uitdagingen organiseert, monitort en aanmoedigt. Dat doet Jeroen op geheel eigen, komische manier. Het is een feest om met hem samen te werken, we zijn nu voor de zevende keer met elkaar op pad.”

Kun je voorbeelden noemen van de gevechtsmissies?

“We hebben ieder tien deelnemers in ons team. Die zijn heel fit en hebben er veel zin in, maar weten eigenlijk niet waar ze aan beginnen. Wij gaan ze wegwijs maken in de militaire wereld. Dat doen we door middel van verschillende operaties. Bijvoorbeeld een oorlogsmisdadiger arresteren, een gijzelaar bevrijden of een droneaanval opzetten. Reken maar dat het een uitdaging is als de deelnemers ‘s nachts in vijandelijk gebied, onder hoge druk, een missie moeten uitvoeren. Je bent op slecht begaanbaar terrein, het regent, er wordt geen licht gebruikt en er mag niet worden gesproken. Als je dat nog nooit hebt gedaan, is dat enorm pittig.”

Wat is belangrijker: fysieke of mentale kracht?

“Zo lang je fysiek sterk genoeg bent om te doen wat er van je gevraagd wordt, valt het mentaal wel mee. Als je fysiek niet meer sterk genoeg bent, dan wordt het een mentaal spelletje. Dus uiteindelijk loopt het fysieke vermogen over in het mentale vermogen.”

Je komt over als een ietwat intimiderende, no-nonsense vent. Heb je ook een zachte kant?

“Als ik me bij de bakker zou gedragen zoals ik op tv overkom, krijg ik echt geen brood mee. Dus natuurlijk ben ik niet zo. Het hoort bij de programma’s die ik maak. In het echte leven ben ik iemand die lekker op de achtergrond blijft, in verbinding staat met mensen en niet overal iets van hoeft te vinden. Ik houd van country- en bluesmuziek en zorg dat ik in geestelijke balans blijf met yoga. En ik ben gefascineerd door het heelal. Er zijn zo ongelooflijk veel sterrenstelsels, dan is het toch vrij arrogant om te denken dat wij de enige levende wezens in het universum zijn, toch?”