Miss Julie (2015)
'Miss Julie' is inmiddels al de zesde speelfilm die is geregisseerd door de Noorse actrice Liv Ullmann. De film die zich geheel afspeelt op een landgoed is een bewerking van een toneelstuk van August Strindberg.
Ierland, 1890.
Julie (Jessica Chastain) is de enige dochter van een rijke Ierse graaf. Wanneer haar vader een paar dagen van huis is, wordt Julie gekweld door gevoelens van eenzaamheid en verlangen. Het grootste deel van het personeel maakt zich op voor een groot midzomerfeest, maar Julie heeft daar geen zin in. In de keuken van het landhuis treft ze de enige personeelsleden die nog aan het werk zijn: haar vaders knecht John (Colin Farrell) en de kokkin Kathleen (Samantha Morton). John en Kathleen hebben al jaren heimelijk een relatie, maar voor Julie zijn de gevoelens van haar personeel niet relevant. Ze gebruikt haar positie als vrouw des huizes om John op plagerige wijze te proberen te verleiden. Er ontspint zich tussen John en zijn meesteres een met alcohol doordrenkt machtsspel dat de hele nacht voortduurt. Kathleen ziet de gebeurtenissen met lede ogen aan, maar is niet bij machte de twee hun plaats te wijzen. Ondertussen begint de tijd te dringen en moeten er knopen worden doorgehakt voordat de graaf thuiskomt.
Ierse midzomernacht
De negentiende-eeuwse Zweedse schrijver August Strindberg weet zelfs ruim honderd jaar na zijn dood nog mensen te inspireren. Toen Liv Ullmann het aanbod kreeg zijn toneelstuk 'Fröken Julie' te verfilmen, aarzelde ze dan ook geen moment. Misschien had ze er toch beter iets langer over kunnen nadenken, want Mike Figgis had vijftien jaar geleden al een heel acceptabele filmversie afgeleverd. Ullmann verplaatste het verhaal van Zweden naar Ierland, maar vergat daarbij dat de midzomernacht er daar toch anders uitziet dan in Zweden. De hele nacht lijkt er gek genoeg daglicht door de keukenramen naar binnen te schijnen. De drie hoofdrolspelers heeft Ullmann wel goed uitgekozen, waarbij vooral Chastain ('The help', 'Zero dark thirty') indruk maakt als instabiele rijkeluisdochter. De film sleept zich met ruim twee uur echter te lang voort, waarbij de spanningsboog tegen het eind allang is weggevallen. Deze film zou veel baat hebben bij een flinke inkorting.