TrosKompas

img1247_37.jpg

Giant whales (2016)

4
Walvisliefhebbers kunnen de komende maanden terecht in het Omniversum voor de spectaculaire IMAX-film ‘Giant whales’. Enorme bultruggen worden op diverse plaatsen in de oceanen van zeer nabij gefilmd.

Normaal wordt in deze rubriek een film besproken die in het hele land in de filmhuizen te zien is, maar helaas beschikt niet elke plaats over een IMAX-theater om deze natuurfilm op een halfrond scherm te vertonen. De film ‘Giant whales’ van natuurfilmer Greg MacGillivray heet oorspronkelijk ‘Humpback whales’. De titel is in ons land aangepast omdat deze term hier niet erg bekend is, net zo min als de Nederlandse naam bultrug. Toch horen bultruggen tot de grootste wezens op aarde; deze baleinwalvissen kunnen tot wel zeventien meter lang worden en dertig ton wegen. Filmmaker Greg MacGillivray is een van de meest ervaren IMAX-filmers ter wereld en heeft al tientallen jaren ervaring met de honderd kilogram zware camera’s, ook in en onder water. Toch was het filmen van bultruggen zelfs voor hem een uitdaging. De imposante beesten zijn namelijk lastig te localiseren en door hun snelheid en wendbaarheid moeilijk goed in beeld te krijgen.

Complex bultruggezang
De film toont drie gebieden waar bultruggen samenkomen: voor de kust van Alaska, waar ze komen om zich te voeden met krill; in de wateren rond Hawaï, waar ze komen om te paren; en rond het eilandenrijk Tonga in de Stille Oceaan. MacGillivray maakt gebruik van alle middelen die hem ter beschikking staan: zoals helikoptershots, onderwatercamera’s en snelle bootjes. Tussen de prachtige beelden van de rondzwemmende en jagende bultruggen door komen enkele wetenschappers aan het woord.
Zo wordt er uitgebreid ingegaan op het unieke en complexe gezang van bultruggen. De anekdote gaat dat onderzeeërs dit geluid tijdens de Koude Oorlog voor het eerst oppikten en dat het aan de wereldwijde verspreiding van deze psychedelische klanken te danken is dat er interesse ontstond voor
de bescherming van deze met uitsterven bedreigde walvissen. Het oorspronkelijke commentaar door Ewan McGregor wordt hier door Klaas van Kruistum gedaan. De beelden zijn fraai, maar het dierenbeschermingssausje ligt er wat te dik bovenop. De IMAX-ervaring is bijzonder om mee te maken, maar wel wat kort.