TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-07-09_om_12.01.05.png

Inside out 2 (2024)

4
We zijn niet binnenstebuiten, maar wel ondersteboven van ‘Inside out 2’: een fantastisch vervolg op de Pixar-animatiefilm uit 2015.

De emoties Blijheid, Angst, Woede, Walging en Verdriet regelen het gevoel van meisje Riley sinds ze een baby is. Maar op haar dertiende verjaardag wordt het emotie-hoofdkwartier gekraakt door vier nieuwelingen: Paniek, Verveling, Verlegenheid en Jaloezie. Riley gaat haar puber-fase in, en de oude en nieuwe emoties moeten samenwerken om het meisje door deze lastige periode heen te loodsen.

Vervolgfilm
Pixar Animation Studios is heel goed in het maken van originele animatiefilms, denk aan ‘The Incredibles’, ‘Monsters, Inc.’, ‘Finding Nemo’ en ‘Cars’. Ze zijn echter minder goed in het maken van vervolgfilms. Van alle bovenstaande titels is een deel 2 gemaakt, maar hoe vakkundig en vlot o.a. ‘Monsters university’ of ‘Finding Dory’ ook zijn, ze missen de magie van het origineel (de ‘Toy story’-reeks is de uitzondering op de regel). Daarom keken we niet per se uit naar ‘Inside out 2’. Wat was het echter een fijne gewaarwording dat deze film net zo goed is als de eerste!

Herkenbaar
De voornaamste reden dat het nu wél werkt is dat het een logische continuatie is. In ‘Inside out 2’ geen vergezocht haakje om de hoofdpersonages weer eens te laten opdraven. Was Riley in het origineel nog een meisje, nu wordt ze een puber, met alle nieuwe emoties (letterlijk en figuurlijk) die daarbij komen kijken. Als volwassen kijker – Pixar-films hebben altijd diepere lagen zodat alle generaties ervan kunnen genieten – is het een feest der herkenning, omdat we allemaal die fase hebben doorgemaakt. En voor de jongere kijker is ‘Inside out 2’ een heerlijk creatief en kleurrijk feest, vol met vernuftig bedachte verbeeldingen (de gedachtestroom van Riley is hier echt een stromende rivier) en komische personages.