TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-07-16_om_20.38.15.png

The new boy (2024)

3
Cate Blanchett ontfermt zich in een klooster in de Australische outback over een groepje weeskinderen. Op een dag arriveert er een nieuwe jongen.

De Australische filmmaker Warwick Thornton won in 2009 de Camera d’Or voor zijn speelfilmdebuut ‘Samson & Delilah’. Sindsdien timmerde hij in zijn vaderland flink aan de weg, al bereikte zijn meeste werk de bioscopen in Nederland niet. Wel was de film ‘The Sapphires’, waarvoor Thornton het camerawerk deed, in 2013 bij ons te zien. Maar wereldster Cate Blanchett, zelf Australische, was wel degelijk bekend met Thorntons oeuvre en wilde graag met hem samenwerken. Thornton had nog een oud script liggen, over zijn eigen jeugdervaringen, en bewerkte dat om Blanchett een hoofdrol te kunnen bieden. Ze speelt een non in een afgelegen katholiek klooster, zo rond 1940. Al is de echte hoofdrol voor de elfjarige debutant Aswan Reid (r.), die de New Boy uit de titel vertolkt.

Bovennatuurlijke gaven
Op een dag, na een opvallende politieactie, wordt New Boy (een naam krijgt hij pas later) afgeleverd bij het klooster van zuster Eileen (Cate Blanchett) om te worden gevoed, opgevoed en uiteraard bekeerd. Dit is onderdeel van het toenmalige regeringsbeleid om Aboriginalkinderen (al dan niet wees) zoveel mogelijk van hun eigen cultuur te ontdoen en te kerstenen. De zwijgzame New Boy past zich deels aan, maar blijft wat op afstand van de andere kinderen. Hij blijkt te beschikken over bovennatuurlijke gaven, en dat brengt het geloof van zuster Eileen aan het wankelen. Aboriginal George (Wayne Blair), die de boerderij van het klooster runt, hoopt dat New Boy zich gedeisd houdt. Het magisch-realistische ‘The new boy’ is prachtig gefilmd, maar de personages blijven vrij vlak en het drama dat boven het verhaal hangt komt niet goed naar voren.