TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-07-26_om_16.28.36.png

The exorcism (2024)

Oscarwinnaar Russell Crowe heeft de hoofdrol in deze matige horrorfilm. Hij speelt een acteur die na een nare periode weer een rol aanneemt en vervolgens ernstige problemen krijgt.

Ik klom in de fles en het heeft me jaren gekost om er weer uit te komen.” Anthony Miller (Russell Crowe) heeft slechte jaren gekend na de dood van zijn vrouw. Nu hoopt hij de draad weer op te pakken met een rol als een duivel uitdrijvende priester. We zien hem zijn tekst oefenen met zijn dochter (Ryan Simpkins), die als zijn persoonlijk assistent zal fungeren. Een baan waar ze haar handen vol aan heeft, want al snel begint haar vader zich vreemd te gedragen. Hij staart wezenloos voor zich uit en brabbelt in het Latijn. De eerste gedachte is dat Anthony zich extreem aan het inleven is, maar misschien is er meer aan de hand, want er gebeuren vreemde dingen. Er valt zomaar een studiolamp op de grond, deuren zwaaien plotseling open en lichten floepen uit, zonder dat er iemand bij een lichtknopje staat.

Verlopen acteur
Er zitten een paar spannende momenten in ‘The exorcism’ en Crowe speelt knap een verlopen acteur die met zichzelf worstelt. Maar er wordt veel te veel gepraat en het grootste deel van de scènes speelt zich af in het donker. Wel aardig is dat er een kijkje wordt geboden achter de schermen van een speelfilm. Als set is er een groot huis nagemaakt en er zijn maskers van de gezichten van de hoofdrolspelers. Grappig detail is dat er een soort remake wordt gemaakt van ‘The exorcist’ uit 1973. In die film speelde Jason Miller de priester die zich over het bezeten meisje Regan ontfermde. Jason is de vader van de regisseur van ‘The exorcism’: Joshua John Miller.