TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-08-02_om_13.57.09.png

Un silence (2024)

3
Dit familiedrama grijpt terug op de affaire rond kinderverkrachter en moordenaar Marc Dutroux in de jaren negentig. Centraal staat de advocaat van de slachtoffers.

Voor de Waalse filmmaker Joachim Lafosse is de affaire Dutroux een gebeurtenis die onuitwisbare indruk maakte. Veel Nederlanders zullen zich de kwestie van de vermoorde Belgische meisjes ook nog herinneren, maar het verhaal van hun advocaat is wellicht wat weggezakt. Dat verhaal vormt de basis voor ‘Un silence’, waarbij de Franse acteur Daniel Auteuil de advocaat François Schaar speelt, die zich inzet voor de achtergebleven families. De organisatie van de Witte Marsen, om gebrekkig onderzoek aan te kaarten, genereert veel publiciteit en journalisten liggen voor Schaars deur te wachten op nieuws. Direct aan het begin van de film wordt duidelijk dat er iets eigenaardigs is voorgevallen, maar het publiek blijft nog geruime tijd in het duister tasten over wat er precies is gebeurd.

Familieverhoudingen
Lafosse geeft via een lange terugblik beetje bij beetje wat brokjes informatie, tot het moment komt dat Schaars opstandige puberzoon Raphaël (Matthieu Galoux) van zijn zus iets te horen krijgt en dan van zijn moeder Astrid (Emmanuelle Devos) nadere uitleg eist. Astrid doorbreekt uiteindelijk haar jarenlange stilzwijgen en dat zet de familieverhoudingen behoorlijk op scherp. Lafosse is inmiddels gespecialiseerd in het verfilmen van complexe familieverhoudingen, zoals hij eerder deed in o.a. ‘À perdre la raison’ (waarin een moeder haar eigen kinderen vermoordt) en ‘L’economie du couple’ (over een stel dat gaat scheiden maar wel blijft samenwonen). Met de ervaren hoofdrolspelers Auteuil en Devos heeft hij hier een gedegen cast gevonden. ‘Un silence’ is duister gefilmd, wat weliswaar past bij het onderwerp, maar het niet per se makkelijk maakt voor het publiek.