TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-08-30_om_13.23.28.png

De wilde Noordzee (2024)

3
De natuurfilm ‘De wilde Noordzee’ laat de rijkdom van ‘onze’ zee zien. Achter de langgerekte Noordzeestranden schuilt een wereld vol bijzonder leven. Van een reusachtige reuzenhaai tot piepklein plankton.

We kennen het strand en de eerste paar meters in de golven, maar de rest van de Noordzee is voor veel Nederlanders onbekend terrein. Het lijkt een gebied zonder veel leven. Ook al omdat het water bepaald niet kristalhelder is. Natuurfilmer Peter van Rodijnen, wiens beelden onder andere in de documentaires ‘De wilde stad’ en ‘Holland - Natuur in de Delta’ te zien zijn, weet wel beter. Hij kent dat grootste natuurgebied van Nederland van zijn vele duikavonturen. En wij leren het met hem kennen. Want waar in de meeste natuurfilms dierlijke hoofdpersonen worden gevolgd, zien we hier hoe Peter als jongetje al documentairemaker Jacques Cousteau wilde worden en zich tegenwoordig verbaast over alle wonderen van de Noordzee.

Twijfels
Die aanpak biedt ruimte voor zijn twijfels en beschouwingen. Welke gevolgen hebben die windparken in zee? En bedreigt de visserij het aantal kabeljauwen of zandspieringen? Daarnaast is er gelukkig genoeg ruimte voor wonderbaarlijke beelden van al het leven boven en onder water. Want dat blijft de voornaamste reden om zo’n film te bekijken: van piepklein plankton in bizarre vormen die in sciencefictionfilms niet zouden misstaan, en de al zichtbare vissenogen van visjes die nog in het ei zitten, tot de reuzenhaai die deze naam niet voor niets draagt. Het dier kan acht meter lang worden en oogt nog indrukwekkender, omdat hij met zijn bek wagenwijd open door de zee zwemt. Ook indrukwekkend zijn orka’s die profiteren van een vissersboot, zeevonk dat oplicht in de branding, miljoenen aangespoelde zeesterren op het strand, en papegaaiduikers die te weinig voedsel kunnen vinden. Met al die verschillende verhalen en de menselijke twijfels van de cameraman, schetst ‘De wilde Noordzee’ een mooi portret van een zee die vlakbij ligt, maar nog vol geheimen zit.