TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-09-10_om_14.03.56.png

Een schitterend gebrek (2024)

4
In 2008 werden de rechten al verkocht, maar nu is de verfilming van Arthur Japins ‘Een schitterend gebrek’ eindelijk klaar. Het resultaat is een fraaie film over Lucia, de eerste liefde van rokkenjager Casanova.

Giacomo Casanova was een avonturier uit de achttiende eeuw. Hij schreef in zijn memoires uitvoerig over zijn drukke liefdesleven, vandaar dat zijn naam tegenwoordig ook ‘vrouwenversierder’ betekent. Het boek van Arthur Japin en de daarop gebaseerde film vertellen over Casanova’s eerste grote liefde: Lucia (Dar Zuzovsky, r.). In het begin wordt duidelijk dat ze pokken heeft en daardoor overal littekens zal krijgen. Ze wil niet dat Casanova (Jonah Hauer-King) uit mede-lijden bij haar blijft, dus gaat ze ervandoor voordat hij kan ontdekken dat ze ziek is. We zien hoe hun verdere levens verlopen en hoe ze elkaar na vele jaren opnieuw ontmoeten. In een Amsterdams theater…

Miljoenenbudget
De rechten voor het boek dat de Libris Literatuur Prijs won, werden al lang geleden verkocht. Enkele jaren geleden zou fotograaf Erwin Olaf de regie op zich nemen. Vanwege diens slechte gezondheid nam Michiel van Erp (‘Ramses’) het project over, de film is opgedragen aan de vorig jaar overleden Olaf. Met een Nederlandse regisseur, acteurs uit verschillende landen en opnamen in Nederland, Italië en België is dit echt een Europese film met een miljoenenbudget die indruk maakt met fraaie kostuums, goed acteerwerk, bijzondere locaties en een tragisch liefdesverhaal. Jonah Hauer-King speelt prima als Casanova, maar met name hoofdrolspeelster Dar Zuzovsky is een schot in de roos. Het Israëlische model en actrice weet zelfs vanachter het masker, dat ze een groot deel van de film draagt, allerlei emoties over te brengen.