TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-09-17_om_11.34.47.png

Firebrand (2024)

‘Firebrand’ vertelt het tragische leven van Katherine Parr, de zesde vrouw van de Engelse koning Henry VIII. Haar huwelijk is al liefdeloos, maar wordt door politiek gekonkel en de toenemende waanideeën van haar man steeds uitzichtlozer en gevaarlijker.

"Mijn naam is Katherine Parr. Ik ben 31 en al twee keer weduwe. Ik houd van iemand die ik niet kan hebben en trouw met iemand die niemand wil. Mijn toekomstige echtgenoot is namelijk niemand minder dan Henry VIII, de koning die twee van zijn vrouwen heeft laten onthoofden, twee anderen heeft weggestuurd en er een heeft zien sterven in haar kraambed.” De voice-over in de eerste minuten maakt meteen de tragiek duidelijk van het leven van Katherine Parr (Alicia Vikander). Ze beleeft een liefdeloos huwelijk met de Engelse koning (een vrijwel onherkenbare Jude Law) en is blij als hij oorlog gaat voeren in het buitenland. Zo heeft ze meer tijd voor haar minnaar Thomas (Sam Riley), een neef van haar man. Als Henry vervroegd terugkomt vanwege zijn gewonde en etterende benen, gaat het van kwaad tot erger.

Vulkaan
De film naar het boek van Elizabeth Fremantle vertelt het verhaal van Katherine. Dat is een beetje jammer, want haar rol slokt het grootste deel van de tijd op. ‘Firebrand’ ontbrandt pas echt als Henry VIII in beeld komt. De koning is een vat vol tegenstrijdigheden. Hij is soms gezellig, zingt uit volle borst zijn zelfbedachte liedjes en is een echte flirt. Maar Henry is tegelijkertijd zo achterdochtig als wat, vreet zich ongans en is depressief door de pijn van zijn etterende wonden. Niemand in zijn omgeving kan voorspellen hoe de paranoïde koning gaat reageren wanneer hij ontploft. Hij is net een slapende vulkaan die elk moment kan uitbarsten. Dat geeft elke scène met Henry een spanning die de rest van de film node mist. Jude Law vertelde dat hij tijdens de opnamen een ‘parfum’ droeg dat naar zweet, uitwerpselen en bloed stonk… En hij speelt de vadsige complotdenker zo overtuigend, dat de kijker dat bijna ruikt in de bioscoopzaal.