TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-09-17_om_11.37.37.png

Poison (2024)

Het bekroonde toneelstuk ‘Gif’ van de Brabantse schrijfster Lot Vekemans is nu verfilmd met de grootse acteurs Tim Roth en Trine Dyrholm als rouwende ex-geliefden.

De Nederlandse herkomst van scenariste Lot Vekemans is terug te zien in het begin van ‘Poison’, waarin hoofdpersoon Lucas (Tim Roth, l., bekend uit ‘Reservoir dogs’) even uitwaait op een Nederlands strand.. Daarna rijdt hij voor een afspraak met zijn voormalige geliefde Edith (Trine Dyrholm, bekend uit ‘Festen’) naar een kerkhof in Vianden, Luxemburg. Ook dat is geen toevallige locatie; debuterend regisseuse Désirée Nosbusch komt uit Luxemburg. Zij is in haar thuisland bekend als presentatrice, u kent haar wellicht als actrice in bijvoorbeeld de serie ‘Bad banks’, als tegenspeelster van Barry Atsma. Welnu, Lucas en Edith zijn al tien jaar uit elkaar, nadat hij op een dag zonder aankondiging vertrok en niet terugkwam. Maar nu is er een aanleiding om elkaar weer te zien.

Stroef weerzien
De begraafplaats waar beiden elkaar treffen, ligt vlak bij het imposante kasteel van Vianden. Het overleden zoontje van Lucas en Edith ligt er, maar vanwege gif in de bodem zal hij elders moeten worden herbegraven. Het weerzien tussen de exen verloopt stroef. Zware emoties als verlies, rouw, schuldgevoel, schaamte, spijt, verlangen en vergeving buitelen over elkaar heen, in een gesprek waarin net zoveel gezegd wordt als ongezegd blijft. Nosbusch deed er goed aan deze twee geweldige acteurs te kiezen, want de tour de force om dit gevoelige verhaal de juiste intensiteit en nuance mee te geven is bij hen in goede handen. Het gif lijkt meer in hun onderlinge relatie te schuilen dan in de bodem. Of is er nog toenadering mogelijk? Geweldig geacteerd, maar door de toneelherkomst nog wel enigszins statisch. Overigens overleed Roths eigen zoon Cormac kort na de opnamen aan kanker.