TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-10-07_om_20.57.01.png

Canary black (2024)

Een CIA-agente krijgt niet alleen terroristen, maar ook haar eigen organisatie achter zich aan in ‘Canary Black’. Deze film betreedt geen nieuwe paden in het actiegenre, maar maakt met de vaste ingrediënten een solide film.

Avery Graves (Kate Beckinsale) is een van de beste veldagentes van de CIA. Haar enerverende leven houdt ze verborgen voor haar kersverse echtgenoot David (Rupert Friend). Maar privé en werk beginnen door elkaar te lopen als David wordt ontvoerd door terroristen. Als Avery hem levend wil terugzien, moet ze een uiterst geheim document voor de terroristen stelen. Met zowel de CIA als de terroristen in haar nek, probeert Avery met de moed der wanhoop de klus tot een goed einde te brengen.

Afvinken
‘Canary Black’ (de codenaam van het geheime document) zal niet in de prijzen vallen voor originaliteit. De film voldoet aan alle eisen waar de meeste doorsnee actiefilms met een bescheiden budget aan voldoen. Opnamen in een Oost-Europees land (want goedkoop), in dit geval Kroatië. Veel shots van computerschermen met cijfers en codes. En eendimensionale karakters: de ouwe, vriendelijke knorrepot als leidinggevende (de in 2023 overleden Ray Stevenson in een van zijn laatste rollen), de stoere, sexy actieheldin (de Britse Beckinsale, met een grommend Amerikaans accent) en tientallen anonieme bad guys die het loodje leggen in de gevechten met Avery.

Tempo
Door de aanwezigheid van enkele getalenteerde acteurs steekt ‘Canary Black’ net boven het matige gemiddelde uit. De regisseur is de Fransman Pierre Morel, die met ‘Taken’ (2008) Liam Neeson tot actieheld katapulteerde. Hij orkestreert een paar goed uitziende actiescènes en laat het tempo nergens zakken. Constant voel je de gejaagdheid waarmee Avery door de film rent, schiet en knokt. En Beckinsale is een prima actrice, die duidelijk geniet van haar moment als actieheldin.