TrosKompas

midas-man_ps_1_jpg_sd-high_kopie.jpg

Midas man (2025)

Als manager van The Beatles was Brian Epstein zeer succesvol. Het solide biografische drama ‘Midas man’ laat zien dat hij op persoonlijk vlak geen succes had.

Begin jaren zestig ziet Brian Epstein (Jacob Fortune-Lloyd) een obscuur bandje optreden: The Beatles. Hij voelt dat dit viertal tot grootste dingen in staat is en wordt hun manager. De band beleeft al snel een komeetachtige opkomst, maar Epstein belandt in een vrije val; doordat zijn homoseksualiteit in die tijd nog streng verboden is, moet hij een verborgen, ongelukkig leven leiden.

Worsteling
‘Midas man’ wil twee verhalen vertellen. Brians invloed op The Beatles én de worsteling met zijn geaardheid. We zien hoe de wereldberoemde manager in de rafelranden van de stad bij schandknapen op zoek gaat naar een beetje genegenheid, waarbij hij regelmatig wordt mishandeld en gechanteerd. Door de stress van zijn schaduwbestaan grijpt Epstein steeds vaker naar allerhande pillen, waarvan een overdosis hem uiteindelijk in 1967 op 32- jarige leeftijd fataal wordt.

Ontroerend
Het deel over The Beatles geeft een fascinerend kijkje in de beginperiode van de groep. Knap hoe Epstein de vier rouwdouwers eigenhandig wist om te bouwen tot de lievelingen van Engeland. Epsteins rotsvaste vertrouwen in ‘zijn jongens’ is ontroerend. En dat hij naast de Fab Four ook nog artiesten als Gerry & The Pacemakers en Cilla Black onder zijn hoede had, is in- drukwekkend. Wat een werk heeft die man op muzikaal gebied verzet.

Stroef
Het probleem met ‘Midas man’ is dat de twee verhalen niet lekker op elkaar aansluiten. Zit je net in het Beatles-verhaal, wordt er nogal stroef overgegaan naar zijn privé-sores en vice versa. Hierdoor komen beide kanten niet goed uit de verf en blijft de persoon Brian Epstein wat aan de oppervlakte. Maar als een vluchtige eerste kennismaking met deze man voldoet ‘Midas man’ prima.