TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

De schippers van de Kameleon

De boeken over de ondeugende tweeling Sietse en Hielke Klinkhamer vormden een van de meest populaire jeugdseries van Nederland. Overigens was het niet alleen de jeugd, maar waren het ook volwassenen die dol waren op de zestigdelige Kameleon-serie van schrijver Hotze de Roos (1909-1991).

De Roos was eigenlijk meester-timmerman en begon eind jaren veertig in zijn vrije tijd met schrijven voor kinderen. In 1948 bood hij bij uitgeverij Kluitman zijn eerste boek met de titel ‘Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid’ aan, dat door de uitgever werd uitgeven als ‘De schippers van de Kameleon’. In het eerste deel maken de lezers kennis met de blonde tweeling. De kwajongens wonen aan een meer in het fictieve dorpje Lenten en dromen van een eigen boot. Tot vader Klinkhamer voor een appel en een ei een gestrande, nogal lompe opduwer koopt, waar de jongens de motor van de verongelukte auto van de dokter in bevestigen. Met wat restjes verschillende kleuren verf wordt de boot geverfd, waarna deze toepasselijk de naam Kameleon krijgt. De broers beleven heel wat avonturen met vriend Louw en de stoere verhalen vertellende boerenknecht Gerben Zonderland.

Onverminderd populair

Ondanks dat er gedurende het leven van jeugdboekenschrijver De Roos ruim dertien miljoen exemplaren van de ‘Kameleon’-reeks zijn verkocht, heeft hij daar nooit enige noemenswaardige erkenning voor gekregen. Zelf zei hij eens: “In alle onbescheidenheid denk ik dat zonder de ‘Kameleon’-serie veel jongens weinig gelezen zouden hebben”. Wijze woorden, want de avonturen van de twee belhamels bleven zo populair, dat er na zijn dood onder diverse ‘De Roos’ pseudoniemen twaalf delen zijn bijgeschreven. KRO-NCRV zond in 2018 een twaalfdelige serie uit over ‘De schippers van de Kameleon’. Daarnaast zijn er drie bioscoopfilms en een musical gemaakt over de broertjes Klinkhamer en hun boot.

 

Beeld © Independent Film