TrosKompas

tatami_Klein_.jpg

Tatami (2024)

‘Tatami’ is een sportfilm over judo. Tegelijkertijd is het een spannende politieke thriller, gemaakt door een nooit vertoonde combinatie van makers.

Het is geen geheim dat Israël en Iran geen vrienden zijn. Beide regimes hebben al decennia een slechte relatie. Ook op sportief gebied verloopt de relatie tussen beide naties moeizaam. ‘Tatami’ grijpt terug op ware gebeurtenissen, die voor de film zijn gedramatiseerd. De setting is het wereldkampioenschap Judo, waar de Iraanse judoka Leila (Arienne Mandi) onder leiding van haar coach Maryam (Zar Amir Ebrahimi) een medaille voor haar land hoopt te winnen. Ze is talentvol, en de eerste partijen wint ze overtuigend. In een ander deel van het wedstrijdschema is echter een Israëlische judoka actief, die eveneens partij na partij weet te winnen.

De spanning loopt op
Het Iraanse regime wil een confrontatie tussen ‘hun’ Leila en de Israëlische sportster voorkomen. Een hoofdknik als begroeting zou al te veel eer zijn, en een nederlaag een te grote schande. Leila krijgt de opdracht zich met een gefingeerde blessure af te melden. Zij heeft echter vele jaren keihard getraind om op het WK te kunnen presteren en voelt niets voor opgave. Ze gaat daarom door, maar krijgt dan te maken met de pressiemiddelen van het Iraanse regime. Leila’s man Nader (Ash Goldeh) volgt de wedstrijden intussen vanuit Iran op tv en wordt ongerust. De spanning loopt daarbij steeds verder op. De Israëlische regisseur Guy Nattiv (een Oscar voor ‘Skin’, ‘Golda’) strikte de Iraanse actrice Zar Amir Ebrahimi (‘Holy spider’) voor de rol van coach en liet haar co-regisseren. Arienne Mandi (bekend van ‘NCIS’) is zeer overtuigend als Leila. Prachtfilm!