TrosKompas

beyond_still_12_-_foto_esa-nasa.jpg

Beyond: ode to the earth (2024)

3
In ‘Beyond: Ode to the earth’ toont André Kuipers vanuit de ruimte de oneindige schoonheid van de aarde. Dat alles ondersteunt door muziek van Vangelis en Armin van Buren.

André Kuipers neemt ons in ‘Beyond: Ode to the earth’ mee terug naar 2011, naar zijn tweede ruimte-missie. We zien hoe hij en zijn mede-astronauten aan boord stappen van de Sojoezraket en hoe deze wordt gelanceerd. Op de plaats van bestemming, het ruimtestation ISS, geeft Kuipers een impressie van het dagelijks leven aldaar en filmt hij hoe de aarde eruitziet door de ogen van een astronaut.

Fitnessen op Armin
Met uitzondering van de inleiding door Kuipers wordt er niet gesproken; in dit zogeheten ‘sound & vision’-project staan beeld en muziek centraal. De klanken zijn afkomstig van de in 2022 overleden componist Vangelis (onder meer bekend van de hit ‘Conquest of paradise’) met wie Kuipers bevriend was. Daarnaast komt er muziek van Armin van Buuren voorbij, op wiens beats Kuipers tijdens zijn verblijf in ISS sport. Ook maakte van Buuren speciaal voor deze productie een cover van Vangelis’ ‘Pulstar’.

Meditatieve ervaring
De beelden zijn zonder meer indrukwekkend en prachtig. Dat begint al bij de lancering van de raket: als kijker lijkt het of je er vlakbij staat en kun je vlammen bijna voelen. Als Kuipers ons iets later toont hoe de aarde eruitziet vanuit de ruimte heb je het idee dat je zelf boven deze planeet zweeft. Fascinerend om vanaf zo’n grote afstand koraalriffen, woestijnen en de zonsondergang te zien. Hoewel de montage wat afwisselender had gemogen, is ‘Beyond: Ode to the earth’ een meeslepende en haast meditatieve ervaring die je, ondersteund door de bijpassende dromerige muziek, 77 minuten lang meeneemt naar een heel andere dimensie.