TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

The Boss blaast 75 kaarsjes uit

Rocklegende Bruce Springsteen wordt volgende week 75 jaar. Met wereldwijd meer dan 140 miljoen verkochte albums en meer dan 70 miljoen in de Verenigde Staten, behoort hij tot ’s werelds bestverkopende artiesten.

Bruce Frederick Joseph Springsteen werd geboren op 23 september 1949 in Long Branch, New Jersey en groeide op in een arbeidersgezin. Zijn vader was van Iers-Nederlandse en zijn moeder van Italiaanse afkomst. In zijn jonge jaren kreeg Bruce een grote liefde voor rock-’n-roll nadat hij Elvis Presley op televisie zag optreden. Op zijn zestiende verjaardag kreeg hij van zijn moeder een gitaar, waarna hij vanaf de jaren zestig in New Jersey in bars begon te spelen. Daar ontmoette hij diverse muzikanten die zijn inmiddels beroemde E Street Band vormden. In die periode kreeg Springsteen ook zijn bijnaam ‘The Boss’. Hij had namelijk de gewoonte na de shows het geld te innen om het vervolgens gelijkmatig onder zijn bandleden te verdelen.

Maatschappelijke carrière

In 1972 verscheen het debuutalbum van de zanger met de schorre baritonstem ‘Greetings from Asbury Park, N.J.’, waarna hij met zijn derde album ‘Born to run’ (1975) echt doorbrak. Datzelfde jaar bezocht hij voor het eerst Europa, waar hij op 23 november een optreden gaf in Amsterdam. Gedurende zijn hele carrière legde Bruce de nadruk op het sociale perspectief van de Amerikaanse arbeidersklasse zoals met bijvoorbeeld ‘Born in the U.S.A.’ (1985) dat over Vietnamveteranen ging. Overigens interpreteerde de toenmalige president Ronald Reagan het nummer ten onrechte als een patriottisch volkslied. En met de hitsingle ‘Streets of Philadelphia’ (1994) sneed Bruce het maatschappelijke onderwerp aids aan. In 2021 verkocht Springsteen alle rechten en opnamen van zijn muziek aan Sony Music voor een geschatte 550 miljoen dollar. Dit betekende overigens niet dat de zanger en gitarist met pensioen ging. In juni 2024 trad hij nog tweemaal op in het Goffertpark in Nijmegen en ook voor 2025 staan nog talloze optredens in Europa gepland.

 

Beeld © Getty Images, Sony Music