De natuur herstelt én overtreft zichzelf!
Afgelopen zomer was het overal in Europa en bij mij op de Veluwe gortdroog en snikheet. Zaadjes kiemden nauwelijks, jonge planten groeiden niet. Hoe ging dat verder?
Voor de herten, reeën, zwijnen en nog veel meer dieren was schraalhans deze zomer keukenmeester. Voor een reegeit, een hinde of een zeug zijn voedsel én water zeer noodzakelijk om moedermelk te produceren. Juist in de zomertijd zijn er grote aantallen jonge dieren die voor een deel afhankelijk zijn van de moedermelk en voorzichtig aan jonge loten en planten beginnen te eten. Gelukkig hebben veel natuurorganisaties, maar ook boeren, in die droge tijd water verstrekt.
Met duizenden liters water uit giertanks vulden ze de droogstaande poelen in ons gebied. Wij vulden onze vijver achter het huis iedere avond tot aan de rand toe, zodat ook kleine en jonge dieren konden drinken in het schemerduister. Op het gras hadden wij een sierwaterbak geplaatst waar veel vogels, zelfs doorgaans schuwe, kwamen drinken en badderen.
Enorme eikels
Aan het einde van de hitteperiode lieten de eikenbomen duizenden zeer kleine eikels vallen. Toen de regen eenmaal viel volgde er een explosie van groei bij de eikels die waren blijven hangen in de bomen. Die groeiden
tot een maat die ik nooit eerder heb gezien: enorm! Hetzelfde geldt voor de tamme kastanjes. Vaak zat er slechts één kastanje in een bolster, maar die was dan wel héél groot.
Door de toch nog vele en grote eikels en kastanjes is er nu voor de komende winter veel voer voor de zwijnen. Veel struikgewas is na de hitte en de regen ook weer uitgelopen. De herten en reeën groeien weer volop en gaan goed de winter in. De natuur heeft zichzelf hersteld en overtroffen!
TIP
Laat u wat blad dat van de bomen valt in de tuin liggen? Egels en eekhoorns zijn gek op uw rommelhoekjes.
Beeld: © Getty Images