Het is weer spinnentijd!
Het is volop herfst en dus… spinnentijd. U ziet ze opeens overal, meedeinend op de wind in hun grote webben. Levende versieringen, precies op tijd voor Halloween!
Wist u dat er in ons land zo’n zevenhonderd soorten spinnen rondlopen? In het najaar zijn spinnen zichtbaarder dan in elke andere periode, zowel binnen als buiten. Zodra het kouder wordt willen vrouwtjesspinnen naar binnen en de mannetjes volgen hen; er moet tenslotte gepaard worden. Buiten vallen de spinnenwebben nog meer op. Door regen of door dauw blijven waterdruppels hangen in de webben, die u daardoor beter ziet.
Meer soorten
Vorige maand werd voor de zevende keer de Nationale Spinnentelling gehouden. Iedereen kan dan met een speciale ‘spinnenkaart’ op ontdekkingstocht in eigen tuin. Uit de telling bleek dat de kruisspin de meest voorkomende spin in Nederland is en dat exotische spinnen een opmars maken in ons land. Doordat het hier warmer wordt, kunnen soorten als de ‘valse wolfspin’ - griezelig maar ongevaarlijk - inmiddels prima gedijen. Het aantal spinnen neemt overigens af en dat is geen goed nieuws. Spinnen jagen op muggen, vliegen, vlooien, motten, etc. Zeer effectieve ongediertebestrijding, dus!
Bijten ze?
Spinnenbeten zijn in ons land zeldzaam. Ze komen wel voor, vooral waar uw huid wat dun is. De steatoda (kogelspin), kerkzesoog, roodwitte celspin en kruisspin hebben stevige kaken en kunnen bijten, maar komen vaak hun web helemaal niet uit of happen alleen maar als ze echt geen kant meer op kunnen. Wordt u gebeten, dan voelt het als een speldenprikje.
WEETJES
Lees dit niet
In een huis leven gemiddeld een paar honderd spinnen. Het kan zelfs oplopen tot zo’n 1.500 van deze achtpoters, maar daar moet u maar niet te veel bij stilstaan.
Tuintellen
Wilt u ook een keer of het hele jaar door meedoen aan het tellen van dieren of insecten in huis en tuin? Dat is leuk en leerzaam, en ook zeer nuttig voor onderzoekers. Kijk op tuintelling.nl.