TrosKompas

Dierenarts Hans

Hertenluisvlieg

Een lange naam, met maar liefst drie diersoorten erin… En dat voor een zeer klein beestje: de hertenluisvlieg is slechts drie millimeter ‘groot'.

Hertenluisvliegen zijn parasieten, ze voeden zich met bloed. Wat hen speciaal maakt is dat ze vleugels hebben die ze slechts één keer gebruiken om over een korte afstand hun gastheer te bereiken. Dat kunnen hertachtigen zijn, zoals elanden, rendieren en herten natuurlijk, maar ook paarden. Als ze naar hun gastheer zijn gevlogen werpen ze hun vleugels af om hun verdere levens-cyclus door te brengen op deze gastheer.

Bloedmaal
Na een kort bloedmaal, van pakweg een half uurtje, gaat de luis op zoek naar een partner. Het product van hun samenzijn ontwikkelt zich in het lijfje van het vrouwtje tot één larf. Het vrouwtje heeft net als kangoeroes een soort tepel waaruit de larf zijn voedingsstoffen haalt. De luizenmoeder baart haar jong/larf levend. Ook dit is heel bijzonder, want de meeste insecten leggen eieren die zich zelfstandig, buiten het lichaam, ontwikkelen.

Paardenpester
Bij paarden tref je ook luisvliegen aan, maar deze paardenluisvlieg is tweemaal zo groot als de echte hertenluisvlieg. Ze zoeken warme zachte gedeelten, veelal de liezen, om het paard te steken. Beide luizensoorten kunnen een paard zeer onrustig maken, zelfs zo wild dat het dier zijn stal vernielt of op hol slaat.
Er bestaat helaas geen afdoend middel tegen. Wat helpt is paarden die in het bos lopen na het rijden goed afborstelen. Gebruik ook een antivliegenspray om de parasieten te bestrijden.

WEETJE

Als u in het bos wandelt kunt u als mens ook gestoken worden door de hertenluisvlieg. Op de steekplaats ontstaat een fikse bult die dagenlang hevig jeukt, maar in de regel vanzelf verdwijnt.