Wespen en bijen in de winter?
De soms (te) hoge temperaturen, ook deze winter, zorgen ervoor dat de dierenwereld soms ook van slag is. Zo zag ik onlangs al een enorme wesp voor het raam zitten. Het bleek een wespen-koningin die te vroeg was ontwaakt uit haar winterslaap.
Aan het eind van de herfst zoekt een wespenkoningin een beschutte plaats om in haar eentje de winter te overleven. De rest van haar volk gaat dood. Over een maandje, in het voorjaar, wordt ze door de warmte van de zon gewekt en dan begint ze aan het bouwen van een nieuw wespennest. Het begint als een piepklein grijs bolletje hangend aan een balk of een tak, gemaakt van gekauwd hout, heel dun, net papier, en met een gat onderin als toegang. Daarin maakt ze raatjes en legt daarin eitjes, die als ze uitkomen larven worden. Deze voedt ze zelf, maar zodra de larven wespen zijn geworden gaan zij eropuit om voedsel te zoeken voor de nieuwe larven. Het nest kan wel groeien tot duizend bewoners.
Eén volk
Bijen overleven de winter als één volk. In tegenstelling tot wespen leggen zij een wintervoorraad aan van honing in de raten. Wilde bijen bouwen hun nesten meestal in een boomholte en vullen deze met vele raten gemaakt van was uit hun klieren. De honingraten worden verzegeld om bederf tegen te gaan. Bijen en wespen zien we al snel als ‘ongedierte’, maar beide spelen een grote rol bij bestuiving van onze bloemen en voedselplanten: ze zijn onmisbaar, we moeten er zuinig op zijn. Laat ze de komende maanden dus lekker rondzoemen.
WEETJE
Wespen en bijen kunnen gemeen steken als je ze in het nauw drijft. Gestoken? Eventuele angel verwijderen, de steekplek uitzuigen en witte tandpasta erop. De pijn verdwijnt direct.
Beeld: © Getty Images