Blauwgespikkelde pijlstaartrog
Egypte is een spectaculair land, niet alleen boven, maar ook onder water. Dus is het tijd om een duik te nemen in een van mijn favoriete duikbestemmingen ter wereld: de Rode Zee!
Uitgerust met mijn duikpak, flippers en scubatank laat ik me vanaf de boot in het azuurblauwe water vallen. Het water is zo’n 28 graden en kraakhelder. En terwijl ik me de diepte in laat zakken, raak ik betoverd door het prachtige koraal. Dan zie ik een wolk van zand opvliegen. Ik zwem er snel heen en tot mijn grote vreugde zie ik dat de ‘boosdoener’ een blauw-gespikkelde pijlstaartrog is! Deze platte pannenkoek is op zoek naar eten in het zand. Zijn groen-gele lichaam is aan de bovenkant helemaal bezaaid met felblauwe, iriserende stippen die licht lijken te geven. Hoe vet! Als het dier me ziet, zwemt het snel weg. Met zijn zijvinnen als vleugels lijkt het wel alsof hij over de zeebodem heen vliegt!
Polka pannenkoek
Na een tijdje daalt het engelachtige dier weer neer op de zeebodem. Nou ja engelachtig… blauwgespikkelde pijlstaartroggen zien er mooi uit, maar ze zijn niet volledig ongevaarlijk. Die stippen op hun rug zijn namelijk geen uitnodiging, maar een waarschuwing! ‘’Pas op, ik ben giftig.’’ Gelukkig zijn pijlstaartroggen over het algemeen verlegen, maar als het moet kunnen ze zich verdedigen met de gifstekels op hun staart. Niet aankomen, dus. Samen met wat andere blauwgespikkelde pijlstaartroggen zet het dier zijn zoektocht naar eten voort. Om wormpjes, garnalen en krabbetjes in het zand te vinden, maken blauwgespikkelde pijlstaartroggen gebruik van de ampullen van Lorenzini. Dat zijn kleine elektro-receptoren die de elektromagnetische velden van hun prooien waarnemen. Bij haaien zitten ze vooral op hun snuit en bij roggen onder op hun platte lichaam, waar ook hun kieuwen zitten. Nu is het natuurlijk een beetje lastig ademen als je als rog plat op het zand gaat liggen eten, maar daar heeft de natuur in de loop van de tijd wat op gevonden. Achter hun ogen zitten nog twee grote openingen waarmee ze kunnen ademen. Kijk, dat is handig tijdens het eten. Wat een multitaskers!
Beeld © Getty Images