TrosKompas

Freek Vonk

Tweestrepige zakvleermuis

Maar liefst één op de vijf zoogdiersoorten is een vleermuis. In Costa Rica leven deze gevleugelde zoogdieren in alle soorten en maten. Tijdens een wandeling kom ik een tweestrepige zakvleermuis tegen!

Het is niet moeilijk te achterhalen waar het ‘tweestrepige’ op slaat: ik zie twee lichte zigzagstrepen op de verder donkerbruine rug van het diertje. Maar zakvleermuis? Dat is iets lastiger te zien: alleen bij de mannetjes en misschien niet helemaal op de plek die je dan zou verwachten. Nee, zakvleermuismannetjes hebben speciale ingebouwde zakjes in hun vleugels. Hierin bewaren ze hun hoogstpersoonlijke brouwsel van huidolie en urine. Gewapend met hun geurende vleugels kruipen ze op vrouwtjes af en wapperen erop los, in de hoop natuurlijk dat er een aantal voor dit charme-offensief valt! Want dit is hun speciale en unieke verleidingsmethode.

Brabbelen

Groot was de verrassing bij onderzoekers in Costa Rica en Panama toen ze erachter kwamen dat tweestrepige zakvleermuisbaby’s brabbelen en hun ouders imiteren, niet veel anders dan mensenbaby’s dat doen. Tussen zonsopgang en zonsondergang, wanneer de kolonie aan het rusten is, apen de kleintjes de volwassen dieren na, minutenlang, tot wel drie kwartier aan een stuk door! Dat begint als ze tweeënhalve week oud zijn en gaat door tot ze worden gespeend met tien weken oud. Ze gebruiken niet alleen simpele enkele lettergrepen, maar ook dubbele en alle combinaties die ze om zich heen horen, op verschillende ritmes. Het is flink oefenen, want het repertoire van tweestrepige zakvleermuizen is indrukwekkend: onderzoekers wisten alleen al 25 verschillende soorten lettergrepen te onderscheiden. De kleintjes kunnen dus niet vroeg genoeg beginnen met oefenen. Je kunt ze zelfs horen, want ze roepen aardig luid en sommige van die geluiden zijn laag genoeg voor onze oren om op te pikken. En of dat nog niet schattig genoeg is: er werd ontdekt dat vleermuismoeders hun stem veranderen als ze het tegen hun kleintjes hebben: ook zij gebruiken dus babypraat!

 

Beeld © Getty Images