TrosKompas

Freek Vonk

De dwergoeistiti

Ik loop door het dichtbegroeide Amazone-regenwoud als ik een tak tegenkom met een perfect rond gat erin. Dit is het werk van een dwergoeistiti!

Met een bonzend hart loop ik verder door de wirwar aan groen met mijn verrekijker in de aanslag. Dwergoeistities zijn de kleinste aapjes ter wereld. Het is al jaren mijn droom ze in het wild te spotten. Geen gemakkelijke taak, want deze diertjes zijn goed gecamoufleerd met hun gele, groene en bruine vacht. Dat moet ook wel, want als je niet veel groter bent dan een balpen en maar 120 gram weegt, ben je voor veel roofdieren in de Amazone een lekkere bite size snack.

Gummivoor

Dan hoor ik een hoog geluid. Het lijkt wel een vogeltje! Als ik omhoogkijk, kijk ik recht in de bruine ogen van een nieuwsgierige dwergoeistiti. Ik smelt. Deze diertjes zijn zo ongelooflijk schattig. Al snel volgt de rest van de groep. Ze schieten als eekhoorntjes tussen de takken door. In plaats van vingers hebben dwergoeistities kleine klauwtjes die voor extra grip zorgen tijdens het klimmen. En voor ik het weet, heeft het aapje voor mij een sappige sprinkhaan te pakken. Maar insecten alleen zijn niet genoeg. Deze miniprimaatjes zijn namelijk gummivoor. Ze eten dus vooral gom, sap en hars uit bomen. Met hun speciale tandjes maken ze ronde gaten in de schors om het sap te tappen. Niet veel andere dieren kunnen dat. Eet smakelijk!

Allergrootste baby

Voor dwergoeistities is familie alles! Ze leven dan ook in kleine familie-groepen van een stuk of zeven aapjes waarin mama en papa-dwergoeistiti de baas zijn. Dit powerkoppel blijft hun hele leven bij elkaar en ze voeden samen de kleintjes op. Als die geboren worden, wegen ze trouwens maar 16 gram. Dat is minder dan wat een eetlepel yoghurt weegt! Minuscuul? Ja en nee. Want in verhouding tot het gewicht van de moeder is dat gigantisch! Het kleinste aapje krijgt dus een van de allergrootste baby’s van heel het dierenrijk. Wie had dat gedacht?!

 

Beeld © Getty Images