TrosKompas

Freek Vonk

Fennek

Als je door de Sahara loopt, of door een andere Noord-Afrikaanse woestijn, heb je kans dat je oog in oog komt te staan met het kleinste vosje ter wereld, de fennek.

Wat een schatje is dit! Fenneks worden slechts één tot anderhalve kilo zwaar, en zijn dus kleiner dan de gemiddelde huiskat. Ze hebben een lichtgekleurde vacht, zodat ze overdag in hun zanderige leefgebied goed gecamoufleerd zijn. Deze kleine vosjes hebben zelfs onder hun voetzolen een vachtje. Die haren zorgen voor grip op het zand en beschermen ook tegen verbranding door de snoeihete zon.

Fenneks behoren tot de orde van de carnivoren of vleeseters, samen met hondachtigen, katachtigen, marterachtigen en beren. Vossen ruiken en horen uitstekend, hun zicht is iets minder goed ontwikkeld. Wat direct opvalt als je een fennek ziet, zijn de oren! Wat een joekels. Ze kunnen vijftien centimeter groot worden, bijna de helft van het formaat van hun lijf, en dat is een stuk groter dan bij enige andere vossensoort.

Nooit drinken
De oren van de fennek lijken wel opgeplakt. Gek genoeg helpen die grote oren bij het regelen van hun lichaamstemperatuur. Er lopen namelijk bloedvaten doorheen, het zijn net radiatoren. Het teveel aan lichaamswarmte kan zo via het bloed ontsnappen langs de oren. Eigenlijk werkt dit principe hetzelfde als bij de Afrikaanse olifant, maar fenneks gebruiken hun oren ook om te jagen. Dat doen ze ’s nachts en ze gebruiken hun grote schotelantennes om elk miniem geluidje van mogelijke prooien op te vangen.

Ze eten grote insecten, zoals sprinkhanen, maar ook hagedissen, slangen, kleine knaagdieren en zelfs eieren. Fenneks zijn geen kieskeurige eters. Ze hoeven ook eigenlijk nooit te drinken, ze halen al hun vocht uit hun voedsel. Om wat extra vocht binnen te krijgen graven ze soms plantenwortels op en eten ze vruchten van woestijnplanten. Kortom: in de hete, droge woestijn is dit kleine vosje heer en meester!

Beeld © GettyImages