Blauwe Morpho
Hij is zo groot, dat het lijkt of er een elektrisch blauw vogeltje voorbijkomt. Het stralende blauw is bijna vanaf een kilometer te zien!
Het gaat hier over de prachtige blauwe Morpho-vlinder. De blauwe Morpho vind je in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Hij behoort tot de grootste vlindersoorten in de Zuid-Amerikaanse jungle, met een vleugelwijdte van zo’n 9 tot 12 centimeter. De mannetjes zijn het felst blauw en hebben bredere vleugels. Zij hebben dan ook een territorium te verdedigen en schrikken met hun grootte en felle, schitterende kleuren soortgenoten af. Vlinders zijn natuurlijk insecten, en insecten hebben zes poten. Maar bij de blauwe Morpho lijkt het alsof hij maar vier poten heeft. Dat komt doordat het eerste pootpaar sterk verkleind is. De vlinder houdt deze korte borstelpootjes dicht tegen zijn kop aan en daardoor zijn ze onopvallend. De vlinder proeft er zijn voedsel mee. Op die pootjes zitten namelijk zogenaamde sensillen, dat zijn speciale smaakreceptoren.
Níét blauw!
Deze Morpho drinkt, naast fruitsap, ook de sappen van rottende kadavers, bomen, schimmels en voedselrijke modder. Én ... de blauwe Morpho is helemaal niet blauw. Hij is bruin, omdat de schubjes op zijn vleugels bruin zijn. Je zíét blauw, maar er is geen spatje blauw pigment in de vleugels van een Morpho te vinden. Dat komt doordat er nog een andere manier is om een kleur te maken: door structuren te hebben die het binnenvallende licht op een bepaalde manier splitsen en weerkaatsen. Dit noemen we een structuurkleur, en dat heeft niks met pigment te maken. En dat is wat de blauwe Morpho doet! Zijn vleugels bestaan uit miljoenen kleine schubben. Maar er zitten structuurtjes in die nóg kleiner zijn. Zij weerkaatsen alleen blauw licht. Het zijn dus net een heleboel kleine spiegeltjes op de vlindervleugel. En dankzij die minispiegeltjes zien wij een prach